Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


Beroepstitel en opleiding

Elke persoon die in België het beroep van architect wil uitoefenen moet ingeschreven zijn bij de Orde van Architecten. Bij twijfel hierover kunt u de website van de orde raadplegen.

De Orde werd bij wet opgericht in 1963 en telt nu meer dan 12.500 leden-architecten. Haar kernopdracht bestaat in het opstellen van beroepsregels (vaak ook deontologie genoemd) voor de architecten, en te waken over de correcte naleving ervan. De Orde van Architecten waakt dus over de kwalitatieve uitoefening van het beroep van architect. Daarnaast houdt ze toezicht op de toegang tot het beroep en meer specifiek op de controle van de verplichte stage.

Opleiding tot Architect:
In Vlaanderen zijn er twee opleidingen (aangevuld met een twee jaar durende stage) die leiden tot de beroepstitel van architect:

  • De burgerlijk ingenieur-architect: een universitair geschoolde burgerlijk ingenieur ("ir"). Volgens de nieuwe benaming in het hoger onderwijs: "Master in de ingenieurswetenschappen". Een vijfjarige opleiding, met enkele gemeenschappelijke vakken met de bouwkundig ir; Universiteit Gent; Vrije Universiteit Brussel; Katholieke Universiteit Leuven.
  • Een vijfjarige opleiding tot "Master in de architectuur" aan één van de vier architectenscholen (zie ook hogeschool). Deze architectenscholen leiden ook op tot "Master in de interieurarchitectuur".


Een architect kan een ontwerp maken voor nieuwbouw, maar ook voor restauratie of herinrichting van een bestaand gebouw (renovatie).

Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Zoek een architectenbureau bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Andere artikelen

Bouwen met een architect
Lees verder


Zoek naar een architectenbureau in de buurt