Geverifieerd

Architectenbureau De Beenhouwer H. bvba

Introductie:

Zoals velen weten we niet echt wat architectuur juist is. We geloven dat het bestaat, het tegendeel geloven lijkt ons belachelijk. Welke criteria erbij nodig zijn, weten we weerom niet precies. Wel denken we het volgende te mogen stellen :

Credo 1 :
Op dezelfde plaats met hetzelfde programma en met hetzelfde budget zijn meerdere goede oplossingen mogelijk, die totaal verschillend kunnen zijn.
Credo 2 :
Tijdloze architectuur is een relatief begrip. Tijdloos, in de zin van “het zal niet verouderen” bestaat niet.
Credo 3 :
Elk gebouw zal na verloop van tijd “gedateerd” zijn. Goede architectuur heeft meer kans om goed gedateerd te zijn. Architectonisch waardeloze gebouwen lopen het risico om later als belachelijk, kinderachtig of zielloos bestempeld te worden.
Credo 4 :
De appreciatie van gebouwen, ook van architectonisch sterke gebouwen, is cyclisch. In de jaren 60 was er een onderwaardering van de 19e eeuw. Horta’s Volkshuis werd afgebroken in 1965 : dit zou nu onmogelijk zijn. Het funktionalisme beperkte het bouwen tot een droge realisatie van de opgelegde programma’s. De jaren 70 reageerden hierop met een architectuur die het volgende verdedigde : inspraak van de bewoner, kleinschaligheid, enz. Alles werd lief, knus en huiselijk ... Met de opkomst van het postmodernisme in de jaren 80 was de waardering voor het heroische modernisme van de jaren 30 sterk gedaald : eeuwenoude elementen, zoals de symmetrie, het stijlcitaat, enz ... werden gretig hergebruikt. De valkuil stond wijdopen en de resultaten zijn overal te zien. Er zijn tekenen die wijzen op een eindfaze van het neo-modernisme/minimalisme : het werd een alom gebruikte “stijl”, die hoorde bij “goede smaak” en “CCB” (culturel-correct-bouwen). De “TIJD” is de beste en ook meest ongenadige criticus : met de jaren groeit er een soort consensus, die evenwel, zoals gezegd, nog steeds aan cycli onderworpen is.
Credo 5 :
Bij de meeste ontwerpers groeit er een soort “stijl”. Het is zeer moeilijk om hieraan te ontsnappen. Het heeft te maken met keuzes en het onvermijdbare “vorm” geven van de opdracht. De ontwerper wordt hierin nog gestimuleerd door de potentiële klanten, die zoiets zoeken als “stijl”.
Credo 6 :De “Variante” is een onontbeerlijk werkinstrument.
Zoals reeds gezegd onder credo 1 zijn we er vast van overtuigd dat met dezelfde criteria ,zoals : lokatie en oriëntatie, programma, budget, enz .... verschillende goede oplossingen mogelijk zijn. Daarom is elke opdracht van ons een zoeken naar het meest geschikte compromis. Dikwijls is het zo dat meer beperkingen sneller to de “beste” oplossing leiden.
Credo 7 : “Authenticiteit” en “Integriteit.”
Dit is het ultieme na te streven doel. Het is zeldzaam te bereiken en de beste garantie voor het “goed dateren van een gebouw”. Naar ons gevoel dragen bijna alle gebouwen van Peter Zumthor deze unieke status

 Voorgestelde architectenbureaus

architectenbureau Daan Van Troyen BVBA
Geverifieerd
Architectuur, interieurarchitectuur en meubelontwerp. Een creatieve, sobere en strakke vormgeving aang...
Hombekerkouter 117
2811 Hombeek


BRUT architecture and urban design
Geverifieerd
BRUT is een ontwerpbureau gespecialiseerd in het verbeteren van onze alledaagse leefomgeving, met expertise o...
Antoine Dansaertstraat 92
1000 Brussel


Bureau voor architectuur & planning
Geverifieerd
Eind de jaren zestig. De Afdeling Architectuur van de K.U.Leuven wordt grondig gemoderniseerd onder de inspirerende l...
Groenstraat 106
3001 Heverlee

Neem contact op


Adresgegevens

Architectenbureau De Beenhouwer H. bvba
Priorijlaan 67
1640 Sint-Genesius-Rode